15 грудня на Хмельниччині відбувся перший академічно-практичний форум “Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток ‒ до мови архівних документів”. Участь у заході взяв заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв разом із представниками структурних підрозділів ОВА, науковцями, краєзнавцями, освітянами, дослідниками української кухні та представниками гастрономічних закладів.
Вітаючи присутніх, посадовець зазначив, що такі заходи є дуже хорошою ініціативою, адже сприяють відродженню нашої культури, прославленню великого минулого та утворенню нових традицій, які будуть поєднувати як минулі надбання так і майбутні. “Подільська кухня, як часточка душі, вона особлива у кожній родині і у кожному регіоні. Вона має сотні і тисячі страв, які здатні не лише нагодувати, а й здивувати,” – додав Володимир Юр’єв.
В ході заходу, учасникам розповіли про особливості та цікавинки гастрономічної історії нашого краю. Так, вважається, що основу українських кулінарних традицій було покладено ще трипільцями. Історія української кухні вміщує в собі багато запозичень від інших народів, що проживали на її території. А історію традиційної кухні Поділля частково висвітлено у періодичних виданнях, що зберігаються в Державному архіві Хмельницької області, який став одним із організаторів заходу.