Всеукраїнський симпозіум «Нематеріальна культурна спадщина: можливості, ресурси, виклики» відбувається на Хмельниччині

Автор | 13.11.2024

Дводенний симпозіум об’єднав культурологів, етнографів, фольклористів, митців з різних регіонів нашої країни, представників наукової, культурної та освітньої сфер, що займаються охороною та популяризацією нематеріальної культурної спадщини. Така значуща подія для Хмельниччини приурочена до Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини та з нагоди 85-ї річниці створення ХОНМЦКіМ.

Захід став унікальною платформою для обміну знаннями, досвідом та здобутками у сфері збереження нематеріальної культурної спадщини (НКС). Учасники мали можливість поділитися своїм баченням збереження та розвитку нематеріальної спадщини з різних точок зору — від наукової до практичної. А дискусії сприяли не лише обміну досвідом, а й можливості створити план дій для подальшої роботи у сфері охорони нематеріальної культурної спадщини України, враховуючи сучасні виклики та можливості.

“Ми, українці, маємо багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. Традиції українського народу – це те, що вирізняло унікальність кожної місцевості і разом з тим об’єднувало у велику, могутню націю, у народ, у державу. Це тисячолітня історія України. Як наголошує Президент, ми воюємо на полі битви за цінності демократії, свою свободу та незалежність, за майбутнє наших дітей, а також за наші історичні цінності та культурне надбання. Тому дуже важливо їх захистити”,  – наголосив начальник ОВА Сергій Тюрін, звертаючись до учасників симпозіуму.

Очільник області нагадав, що до місцевого списку нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини на сьогодні ввійшло 13  видів – це унікальні пісні, технології виготовлення страв, обряди та розписи. До Національного переліку включено «Традиції декоративного розпису села Самчики». “Робота над дослідженнями та фіксацією нематеріальної культурної спадщини Хмельниччини продовжується. Впевнений, що під час заходу ви знайдете відповіді на багато питань, які ставить наше воєнне сьогодення в царині культури, адже український духовний світ дуже багатий і надзвичайно важливий для кожного з нас”, – сказав Сергій Тюрін.

Особливістю заходу стала презентація проєкту “Автентична кухня Поділля. Хмельницька область”, спрямованого на збереження та популяризацію унікальної кулінарної спадщини Поділля. Заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв розповів, що «Автентична кухня Поділля. Хмельницька область» — це не просто книга або збірник рецептів, а масштабний проєкт, де планується задіяти архів, освіту, культуру та представників гастрономічної галузі задля створення впізнаваного бренду «Подільська кухня».

“В усьому світі гастрономія відіграє значну роль в туристичній привабливості регіону. І безумовно, наш край має свої унікальні ноти в цій величезній симфонії. Ми ставимо перед собою  завдання віднайти рецепти з усіх куточків нашої області, асимілювати в нашу гастрономію, осучаснити і зробити привабливою для шанувальників. Тож чекаємо на вашу підтримку, адже увага та співпраця нам вкрай необхідна”, – додав посадовець.

Нематеріальна культурна спадщина включає в себе традиції, мовні та музичні форми, обряди, свята, кухню та ремесла, які передаються від покоління до покоління. Збереження цих елементів має велике значення не лише для культурної ідентичності окремих народів, але й для глобального культурного різноманіття. Симпозіум став важливою частиною національних і міжнародних ініціатив щодо збереження нематеріальної культурної спадщини, яка є невід’ємною складовою національної самобутності України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *