Приміщення адміністрації Шепетівська районна державна адміністрація
Хмельницької області

30400, Хмельницька обл., м. Шепетівка, вул.Героїв Небесної Сотні, 47.
E-mail: zagal@sheprda.gov.ua

Герб Шепетівського району
Прапор Шепетівського району Контактні телефони: (038-40) 4-03-18. Факс:4-03-17. E-mail: zagal@sheprda.gov.ua Прапор Шепетівського району
ПОВЕРНУТИСЬ НА ГОЛОВНУ

НОВИНИ


Держпродспоживслужба інформує: Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже Ваше здоров’я!

   З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик захворювань, фактором передачі яких є вода (гострі кишкові інфекції, вірусний гепатити А, лептоспіроз).
   Факторами передачі збудників служать, насамперед, забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
   Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудників: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишківника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: грунт, воду, їжу, на предмети доманнього побуту.
   Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго зберігатися у зовнішньому середовищі поза організмом людини. Для виникнення захворювання в організм людини повинна потрапити певна кількість збудника. Захворювання залежить від характеру самого збудника , стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм людини.
   Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій.
   Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.
   У теплу пору року створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина, особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій стертій формі, бактеріо-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).
   Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
   - для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
   - не пити з випадкових вододжерел;
   - при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
   - воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
   - не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
   - овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обливати окропом;
   - не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
   - мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці або туалету;
   - всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою;
   - купатися тільки в спеціально відведених місцях.

22.03.2019